Ambachtelijke Producten

Uit India en Nepal

Wereldkunst-ae is onderdeel van Art Express en biedt u een collectie ambachtelijke producten aan uit India en Nepal (Tibet) van hoogwaardige kwaliteit; een kunst op zich.

Het selecteren en leveren van deze producten is ontstaan vanuit een bewondering voor, en een historisch aspect die deze items uitstralen. Soms komen oude wijsheden weer tot leven.

We geven achtergrondinformatie over onze producten, waar mogelijk, zodat deze wat meer voor u gaan leven.

We hebben onze producten onderverdeeld in het materiaal (element) van waaruit het is gemaakt. Zoals bijvoorbeeld, hout, steen, metaal handgeschept papier.

Soms zijn het producten die leuk zijn om te verzamelen, of om je interieur mee te verfraaien of om kado te geven

In deze tijd van vooruitstrevende automatisering kan een van onze producten een meditatief rustpunt zijn.

Rest ons u veel plezier te wensen met uw bezoek aan onze site.

Het is niet altijd mogelijk om alles te presenteren wat wij kunnen leveren.

Daarom stellen wij het op prijs dat u contact met ons opneemt indien u vragen en/ of suggesties heeft.

We hopen uw reactie te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Wereldkunst-ae
John van den Molengraft

Goed om te weten:

Handgeschept papier

De populaire wensvlaggetjes en stationery worden in Nepal gemaakt van handgeschept papier. Resten katoen en vezels die overblijven na de oogst vormen de basis van het papier. Er worden dus geen bomen gekapt. Sterker nog; voor iedere ton papier die wij in Nepal inkopen worden in de Kathmandu vallei 17 bomen geplant. Zo werken we samen aan een groenere planeet!

De coöperatie die deze papiercollectie maakt heeft ongeveer 100 leden, alle vaste medewerkers van het bedrijf. Ieder jaar kiezen zij uit hun midden het management committee die de directie actief ondersteunen in het beleid. Voor alle dochters van de medewerkers wordt de school betaald (helaas kent Nepal nog veel schooluitval onder meisjes).

Met de aankoop van de producten ondersteun je activiteiten van de coöperatie op het gebied van AIDS-voorlichting, onderwijs aan meisjes en anti-mensenhandelprogramma’s!

Productie handgeschept papier


het assembleren van de wensvlaggetjes

bespreken en verwerken van nieuwe designszeefdrukramen van de designs
de waterige papierpulp in het schepraam
plakken van de vlaggetjes  insteken van de wensvlaggetjes, op de achtergrond worden de enveloppen gemaakt

Handgeweven stoffen

Deze stoffen van de meditatie-poefjes worden met de hand geweven in Bhaktapur, één van de oude koningssteden in de Kathmandu vallei, Nepal.


Het winden van de klossen voor de schietspoel voor de weefgetouwen. De inslagdraden van de dikke stoffen zijn met de hand gesponnen, dat maakt de stof extra bijzonder.
Dames achter hun weefgetouw
De decoratie op de bovenkant van de poefjes wordt vaak met een blokdrukstempel aangebracht. De blokken worden ambachtelijk gesneden uit hout.Dames van het blokdruk atelier in Patan aan het werk.

 In het naaiatelier staan een aantal elektrische machines, maar de meeste naaimachines worden met de voeten aangetrapt. 
Het resultaat, een mooie hoes voor een yoga poef. In Nederland worden de poefjes bij een re-integratie bedrijf gevuld met boekweitdoppen en verpakt.